Monday, 27 August 2012

Kepentingan air buat Manusia




Air oh air. Air sangat penting dalam kehidupan kita sebab tu Allah turunkan air free ja untuk kita. Namun, dah sekarang ni air telah dicemari oleh sisa toksid di udara dan sungai pula jauh, terpaksalah bayar untuk diproses sebelum dapat diminum di rumah. Selain menghilangkan dahaga, air banyak fungsinya lagi. Rugi kalau tak baca.. serius cakap.

1. Weight loss - Siapa2 yang dalam proses berdiet harus makes sure tak berenggang dgn plainwater. Tahukah anda yang AIR adalah alat terbaik untuk menurunkan berat badan. Sebabnya ia dapat menggantikan minuman yang berkalori tinggi seperti soda dan juice. AIR juga bertindak menekankan selera makan anda. Maksudnya begini, dikala anda berasa lapar, yang sebenarnya anda hanya haus. So instead of minum air, anda pergi makan. Cemanalah nak diet. Jadi cukup sekadar minum air okay. Water has no fat, no calories, no carbs, no sugar. Drink plenty to help your weight-loss regimen.


2. Heart healthy - Minum air dalam kadar yang cukup dapat menurunkan risiko serangan penyakit jantung. A six-year study published in the May 1, 2002 American Journal of Epidemiology found that those who drink more than 5 glasses of water a day were 41% less likely to die from a heart attack during the study period than those who drank less than two glasses.


3. Energy - Mengantuk tu tanda kekurangan air. Hakikatnya kekeringan dlm bdn dapat menarik tenaga anda dan membuat anda letih. If you're thirsty, you're already dehydrated and this can lead to fatigue, muscle weakness, dizziness and other symptoms.


4. Headache cure - Lain2 gejala kekurangan air adalah sakit kepala. Ada sebab lain punca2 kita sakit kepala tapi kekeringan/dehydration adalah salah satu punca atau penyebabnya.


5. Healthy skin - Orang kata minum air akan dpt membersihkan kulit dan membuat ianya berseri. Well semua ni bukan dalam satu malam yer tapi cuba dalam seminggu ni consisten minum air dan lihat kesan ke atas kulit anda...jeng jeng jeng...


6. Digestive problems - Sistem penghadaman kita memerlukan air yang cukup untuk digest the food. Water can help cure stomach acid problems, and water along with fiber can cure constipation.


7. Cleansing - Yang ni semua orang tahu lah kan bahawasanya air ni digunakan oleh badan untuk flush out all the toxic @ sampah sarap dari body kita ni kan


8. Cancer risk- Drinking a healthy amount of water has also been found to reduce the risk of colon cancer by 45%. Drinking lots of water can also reduce the risk of bladder cancer by 50% and potentially reduce the risk of breast cancer.


9. Better exercise - Kalau bdn kita kekurangan air, ia akan melambatkan dan merencatkan aktiviti bersenam kita. Semua jadi slow dan susah. Bersenam ni perlukan air tambahan jadi make sure sebelum dan selepas bersenam tu, minum air yang mencukupi yer.

So apa tunggu lagi?
Utk dapatkan body test percuma dan nutrition product HERBALIFE, sila hubungi ADAM ZULHILMI 0174169474

Jantung lebih sihat dengan Oat





PENYAKIT jantung adalah satu daripada pembunuh senyap yang paling utama di kalangan lelaki dan wanita, demikian menurut Pertubuhan Jantung Amerika.

Meskipun banyak faktor menyumbang kepada penyakit jantung seperti gaya hidup, pemakanan, alam persekitaran, tabiat dan lain-lain, usaha mengekalkan kesihatan jantung bukan sahaja tertakluk kepada pengamalan gaya hidup yang aktif.Pemakanan yang sihat dan bijak dapat memainkan peranan penting dalam usaha mengamalkan gaya hidup yang menjamin kesihatan jantung.

Friday, 23 March 2012

Didn't she realize?


Every night my tears dropped when i was dream of her
didn't she realize?
My tears started to fall after id heard the limitless waiting of her voice
didn't she realize?
Everyday i'm worried about her when there no such news
didn't she realize?
When i sleep i hold tight my phone waiting for her call
didn't she realize?
I was wondering what would happen if she realize all of these..

AdaM ZulhilMi


Wednesday, 21 March 2012

Wordless Wednesday #5 : SPM? Which way should i go now?

Keputusan SPM & HIDUP?

Assalamualaikum.. Rajin kan adam awal dah update blog? hehe... class cancel harini so teringin nak update blog.. Harini 21 Mac 2012 merupakan hari yang menakutkan bagi pelajar SPM 2011 kenapa??? sebab harini laa diorang ambil keputusan SPM. Mesti cuak abiskan?? ^_^


Biar Result SPM Dikeji-keji


Biar Tiada Degree


Biar Jauh Sekali PHD


Jangan Rendah Harga & Maruah Diri


Takkan Mampu Dibeli Di Mana-mana Institusi

Ayat ni adam copy dari status facebook abang Ady budika.. Bila dipikirkan balik memang la SPM tu penting. Sejuk perut ibu yang mengadung jika anak yang mereka didik dari kecik dapat bangga kan diorang dengan keputusan SPM yang cemerlang. Tak la segan sangat diorang nak cerita atau jawab bila jiran atau saudara mara bertanya.

Tapi disini persoalannya, Bagaimana pula dengan pelajar yang dapat result SPM yang kurang memuaskan? tak bangga kah ibu bapa diorang? Jiran-jiran dan saudara mara menghina diorang? tak sejuk kah perut ibu ketika mengandung diorang? Hina sangatkah diorang ni??

Kebiasaan nya pelajar yang dapat keputusan SPM yang kurang memuaskan ni akan mengalami tekanan selepas dapat keputusan. Tekanan yang amat dasyat berlaku bila rakan-rakan, sepupu sepapat yang sebaya semuanya berjaya melangkah ke menara gading. Di sini la bermulanya corak-corak titik hitam di kain putih diorang. Diorang akan putus harap, meletakkan harapan serendah-rendahnya.

Kenapa perlu begini? 
Kenapa perlu putus asa?

Dengan dunia yang serba ada ni, macam-macam kerajaan usahakan untuk memperbanyakkan peluang bagi golongan yang mendapat keputusan yang kurang memuaskan. Kenapa tidak rebut peluang ni?? Adakah dengan melepak dapat buat anda berjaya?? adakah dengan putus harap selamanya buat anda berjaya?? . Anda mungkin kata anda tiada harapan untuk berjaya kerana anda hanya mampu bermula dengan pengajian di peringkat sijil. Perlu kah segalanya bermula di peringkat Diploma? Ijazah?

Memang bagus jika segalanya bermula di peringkat Diploma atau Ijazah tapi bagi diorg yang keputusan kurang memuaskan ni bermula lah dari awal cuma masa perlu dikorbankan. Salah kah?

Pernah dengar ibu bapa atau sesiapa sebut tentang kata hikmat ni?

" Nak seribu daya taknak seribu dalih"??
"Bersusah-susah dahulu, bersenang-senang kemudian"??

Tepuk dada tanya diri.. Kejayaan ada dimana-mana dan kejayaan juga datangnya dengan usaha yang gigih. Kita ada agama jangan lupa pada Maha Pencipta. Kepada yang menghina ingat anda juga ada anak, cuba bayangkan jika anak anda dihina orang. Sekian..

p/s : Good Luck ya!

Monday, 19 March 2012

penantian kini berakhir..

Assalamualaikum...
Lama nya adaM xpost kan? 
Sejak masok degree ni... serius shit adam xpenah rasa sesibuk ni.. dah la degree ni susah :(
Tajok entry kali ni berkaitan penantian... apa yang adam nanti? setahun plak tu adam nanti benda alah ni... ikut kan benda ni cuba perlu nanti setengah tahun je...tapi Allah nak duga adam dia lanjut kan tempoh penantian sampai setahun... OMG -.-' ... sabar nye adam ni kan..

Ada sampai satu tahap tu kan adaM sampai termenung pikir pasal benda alah ni... ada la sampai pikir nak berhenti belajar.. Persoalannya apa la yang adam ni dok nanti -.-' sebenarnya kan...adam nantikan pinjaman MARA adam laa... sakit kulit adam bila MARA lambat dapat.. Alhamdullilah laa baru ni adam dapat panggilan dari kawan dia call siap jerit2 lagi gtau loan adam dah masok.. Nak menangis pun ada time tu... haha.. yelaa adam antara 60 orang yang dapat lambat loan tu.. hampir 3 bulan jugak la adam dok layan kawan seronok dapat loan awal... ^_^ . Kesabaran tu penting... otak pun slalu kena set positive.. Now dah dapat rasa nak belajar tu semangat la sikit..hehe... k laaa u je pun adam nak bebel... bye..