Saturday, 10 December 2011

Fakta Tarikh : 10 December

Assalamualaikum.. Start pada harini adam nak try gali Fakta yang ada dalam dunia ni Start dari tarikh 10 Dec ni.. Sorry la adam agak malas nak tunngu 1 Januari.. hehe... so apa2 pun layan ok. peace!


10 December

  • Merupakan hari ke- 344 (hari ke-345 dalam tahun lompat) dalam kalendar Gregory. Tinggal 21 hari sebelum memasuki hari selepasnya.
  • Negeri-negeri paus, Perancis, Aragon dan Empayar Rom membentuk Liga Cambrai yang merupakan satu perikatan menentang Republik Venice. (1508)
  • Lampu insyarat pertama dipasang di London. (1868)
  • Perang Amerika- Sepanyol tamat dengan pemeteraian Perjanjian Paris.Sepanyol mengakuai kemerdekaan Cuba dan menjual Guam, Filipna dan Puerto Rico kepada Amerika Syakirat. (1898)
  • Hadiah Nobel pertama dianugerahkan pada ulang tahun ke-5 kematian pengasasnya, Alfred Nobel. (1901)
  • Edward VII memeterai surat cara turun takhta dan menjadi Raja British yang tunggal untuk melepaskan takhta dengan sukarela. (1936)
  • Perang Dunia kedua : Pengebom torpedo Tentera Laut Empayar Jepun menenggelamkan kapal induk Tentera Laut Diraja British HMS Prince Of Wales dan HMS Repulse di Timur Malaya.(1941)
  • Perhimpunan Agung PBB, menerima Perisytiharan Hak Asasi Manusia Sejagat, penyataan hak asasi manusia sejagat yang pertama. (1948)
  • Aktivis hak asasi manusia China Liu Xiaobo dianugerahkan Hadiah Keamanan Nobel 2010 in absentia, kali pertama sejak 1936 tiada seorang pun dapat mewakili penerima.
  • Wanita diberikan hak untuk mengundi di Tasmania. (1902)
  • Perancis menggunakan Meter sebagai unit rasmi bagi mengukur panjang. (1799)
  • Mississippi menjadi negeri ke 20 dalam Amerika Syakirat. (1817)

Sumber : Wikipedia

Wednesday, 7 December 2011

Makanan Pelik di Dunia

Assalamualaikum. Harini adaM dah abis idea nak update blog pasal apa.. Akhirnya lepas adam tengok TV td... ada cerita mengenai makanan-makanan pelik di serata dunia. Mehh adam share dengan korang semua pasal benda alah ni ^_^ selamat membaca!


BAALUT

Baalut sejenis makanan di Filipina & Cambodia yang sebenar nya ialah sebijik telur itik. Telur itik itu dieramkan sehingga janin itik, bulu dan tulang terbentuk dan kemudianya di rebus hidup-hidup. Tulang janin itu menambahkan lagi tekstur rangup baalut tersebut.







Monday, 5 December 2011

10 Bandaraya Terbaik Dunia

Assalamualaikum.. harini adam nak cerita serba siket pasal bandaraya terbaik dunia yang menarik dan anda sendiri pasni xterpikir pasal tempat ni untuk dijadikan salah satu destinasi pelancongan anda, adam dapat cerita ni dari akhbar mingguan so adam nak share la dengan korang :) harap korang layan peace!


VIENNA

Bandar raya Vienna mendahului tempat teratas paling berkualiti di dunia. Ia juga merupakan ibu negara Austria sekaligus menjadi tumpuan dan pusat kebudayaan, ekonomi dan politik negara itu. Dengan jumlah penduduk seramai 1.7 juta orangia mempunyai kelengkapan dan kemudahan asas terbaik selain sistem kesihatan yag di permudahkan untuk semua golongan rakyat.

Thursday, 1 December 2011

BIla adaM terkejut tengok blog ni -.-' WTF!! 2 minggu 1400?


Assalamualaikum semua!! Harini adam nak share la sikit ngan korang pasal sorang blogger ni...sebelum ni adam ada la sekali masok blog dia ni...tapi xperasaan pun pasal follower.. tapi ada la tadi adam tgok dia singgah kat blog adam.. adam pun try la ushan dia balik.. dalam satu entry dia ni.. dia ada cakap yang blog dia baru je 2minggu.. tapi follower dah 1400 -.-' WTFF!!! lol memang adam jeles tahap gaban la kan..adam ni yang berbulan2 lamanya buat blog tapi follower baru 150.. -.-' xley blah...ahahaaha xpelaa kalau korang nak tgok blog dia dengan lebih detail click gamba tu..  k peace!