Monday, 27 August 2012

Kepentingan air buat Manusia




Air oh air. Air sangat penting dalam kehidupan kita sebab tu Allah turunkan air free ja untuk kita. Namun, dah sekarang ni air telah dicemari oleh sisa toksid di udara dan sungai pula jauh, terpaksalah bayar untuk diproses sebelum dapat diminum di rumah. Selain menghilangkan dahaga, air banyak fungsinya lagi. Rugi kalau tak baca.. serius cakap.

1. Weight loss - Siapa2 yang dalam proses berdiet harus makes sure tak berenggang dgn plainwater. Tahukah anda yang AIR adalah alat terbaik untuk menurunkan berat badan. Sebabnya ia dapat menggantikan minuman yang berkalori tinggi seperti soda dan juice. AIR juga bertindak menekankan selera makan anda. Maksudnya begini, dikala anda berasa lapar, yang sebenarnya anda hanya haus. So instead of minum air, anda pergi makan. Cemanalah nak diet. Jadi cukup sekadar minum air okay. Water has no fat, no calories, no carbs, no sugar. Drink plenty to help your weight-loss regimen.


2. Heart healthy - Minum air dalam kadar yang cukup dapat menurunkan risiko serangan penyakit jantung. A six-year study published in the May 1, 2002 American Journal of Epidemiology found that those who drink more than 5 glasses of water a day were 41% less likely to die from a heart attack during the study period than those who drank less than two glasses.


3. Energy - Mengantuk tu tanda kekurangan air. Hakikatnya kekeringan dlm bdn dapat menarik tenaga anda dan membuat anda letih. If you're thirsty, you're already dehydrated and this can lead to fatigue, muscle weakness, dizziness and other symptoms.


4. Headache cure - Lain2 gejala kekurangan air adalah sakit kepala. Ada sebab lain punca2 kita sakit kepala tapi kekeringan/dehydration adalah salah satu punca atau penyebabnya.


5. Healthy skin - Orang kata minum air akan dpt membersihkan kulit dan membuat ianya berseri. Well semua ni bukan dalam satu malam yer tapi cuba dalam seminggu ni consisten minum air dan lihat kesan ke atas kulit anda...jeng jeng jeng...


6. Digestive problems - Sistem penghadaman kita memerlukan air yang cukup untuk digest the food. Water can help cure stomach acid problems, and water along with fiber can cure constipation.


7. Cleansing - Yang ni semua orang tahu lah kan bahawasanya air ni digunakan oleh badan untuk flush out all the toxic @ sampah sarap dari body kita ni kan


8. Cancer risk- Drinking a healthy amount of water has also been found to reduce the risk of colon cancer by 45%. Drinking lots of water can also reduce the risk of bladder cancer by 50% and potentially reduce the risk of breast cancer.


9. Better exercise - Kalau bdn kita kekurangan air, ia akan melambatkan dan merencatkan aktiviti bersenam kita. Semua jadi slow dan susah. Bersenam ni perlukan air tambahan jadi make sure sebelum dan selepas bersenam tu, minum air yang mencukupi yer.

So apa tunggu lagi?
Utk dapatkan body test percuma dan nutrition product HERBALIFE, sila hubungi ADAM ZULHILMI 0174169474

Jantung lebih sihat dengan Oat





PENYAKIT jantung adalah satu daripada pembunuh senyap yang paling utama di kalangan lelaki dan wanita, demikian menurut Pertubuhan Jantung Amerika.

Meskipun banyak faktor menyumbang kepada penyakit jantung seperti gaya hidup, pemakanan, alam persekitaran, tabiat dan lain-lain, usaha mengekalkan kesihatan jantung bukan sahaja tertakluk kepada pengamalan gaya hidup yang aktif.Pemakanan yang sihat dan bijak dapat memainkan peranan penting dalam usaha mengamalkan gaya hidup yang menjamin kesihatan jantung.