Friday, 23 March 2012

Didn't she realize?


Every night my tears dropped when i was dream of her
didn't she realize?
My tears started to fall after id heard the limitless waiting of her voice
didn't she realize?
Everyday i'm worried about her when there no such news
didn't she realize?
When i sleep i hold tight my phone waiting for her call
didn't she realize?
I was wondering what would happen if she realize all of these..

AdaM ZulhilMi


Wednesday, 21 March 2012

Wordless Wednesday #5 : SPM? Which way should i go now?

Keputusan SPM & HIDUP?

Assalamualaikum.. Rajin kan adam awal dah update blog? hehe... class cancel harini so teringin nak update blog.. Harini 21 Mac 2012 merupakan hari yang menakutkan bagi pelajar SPM 2011 kenapa??? sebab harini laa diorang ambil keputusan SPM. Mesti cuak abiskan?? ^_^


Biar Result SPM Dikeji-keji


Biar Tiada Degree


Biar Jauh Sekali PHD


Jangan Rendah Harga & Maruah Diri


Takkan Mampu Dibeli Di Mana-mana Institusi

Ayat ni adam copy dari status facebook abang Ady budika.. Bila dipikirkan balik memang la SPM tu penting. Sejuk perut ibu yang mengadung jika anak yang mereka didik dari kecik dapat bangga kan diorang dengan keputusan SPM yang cemerlang. Tak la segan sangat diorang nak cerita atau jawab bila jiran atau saudara mara bertanya.

Tapi disini persoalannya, Bagaimana pula dengan pelajar yang dapat result SPM yang kurang memuaskan? tak bangga kah ibu bapa diorang? Jiran-jiran dan saudara mara menghina diorang? tak sejuk kah perut ibu ketika mengandung diorang? Hina sangatkah diorang ni??

Kebiasaan nya pelajar yang dapat keputusan SPM yang kurang memuaskan ni akan mengalami tekanan selepas dapat keputusan. Tekanan yang amat dasyat berlaku bila rakan-rakan, sepupu sepapat yang sebaya semuanya berjaya melangkah ke menara gading. Di sini la bermulanya corak-corak titik hitam di kain putih diorang. Diorang akan putus harap, meletakkan harapan serendah-rendahnya.

Kenapa perlu begini? 
Kenapa perlu putus asa?

Dengan dunia yang serba ada ni, macam-macam kerajaan usahakan untuk memperbanyakkan peluang bagi golongan yang mendapat keputusan yang kurang memuaskan. Kenapa tidak rebut peluang ni?? Adakah dengan melepak dapat buat anda berjaya?? adakah dengan putus harap selamanya buat anda berjaya?? . Anda mungkin kata anda tiada harapan untuk berjaya kerana anda hanya mampu bermula dengan pengajian di peringkat sijil. Perlu kah segalanya bermula di peringkat Diploma? Ijazah?

Memang bagus jika segalanya bermula di peringkat Diploma atau Ijazah tapi bagi diorg yang keputusan kurang memuaskan ni bermula lah dari awal cuma masa perlu dikorbankan. Salah kah?

Pernah dengar ibu bapa atau sesiapa sebut tentang kata hikmat ni?

" Nak seribu daya taknak seribu dalih"??
"Bersusah-susah dahulu, bersenang-senang kemudian"??

Tepuk dada tanya diri.. Kejayaan ada dimana-mana dan kejayaan juga datangnya dengan usaha yang gigih. Kita ada agama jangan lupa pada Maha Pencipta. Kepada yang menghina ingat anda juga ada anak, cuba bayangkan jika anak anda dihina orang. Sekian..

p/s : Good Luck ya!

Monday, 19 March 2012

penantian kini berakhir..

Assalamualaikum...
Lama nya adaM xpost kan? 
Sejak masok degree ni... serius shit adam xpenah rasa sesibuk ni.. dah la degree ni susah :(
Tajok entry kali ni berkaitan penantian... apa yang adam nanti? setahun plak tu adam nanti benda alah ni... ikut kan benda ni cuba perlu nanti setengah tahun je...tapi Allah nak duga adam dia lanjut kan tempoh penantian sampai setahun... OMG -.-' ... sabar nye adam ni kan..

Ada sampai satu tahap tu kan adaM sampai termenung pikir pasal benda alah ni... ada la sampai pikir nak berhenti belajar.. Persoalannya apa la yang adam ni dok nanti -.-' sebenarnya kan...adam nantikan pinjaman MARA adam laa... sakit kulit adam bila MARA lambat dapat.. Alhamdullilah laa baru ni adam dapat panggilan dari kawan dia call siap jerit2 lagi gtau loan adam dah masok.. Nak menangis pun ada time tu... haha.. yelaa adam antara 60 orang yang dapat lambat loan tu.. hampir 3 bulan jugak la adam dok layan kawan seronok dapat loan awal... ^_^ . Kesabaran tu penting... otak pun slalu kena set positive.. Now dah dapat rasa nak belajar tu semangat la sikit..hehe... k laaa u je pun adam nak bebel... bye..